På Badeanstalten tænker vi på miljøet, så de små poser med sæbespåner
er fortid, og sæben er nu inde i vaskeområdet i vores gamle fine vaskefad.

sæbeskål

 

Sæbekassen! 

Mur som i gamle dage

 
Badeanstalten har fået opført to ganske særlige mure i det indvendige miljø
14. marts 2016, 12.23

SILKEBORG Badeanstalten holder stilen, den gode gamle stil anno 1920.

Sådan skal det blive ved med være, mener man på Hostrupsgade, hvor driftsansvarlig Martin Jensen med stor tilfredshed ser tilbage på seneste tiltag i forhold til at sikre ægte nostalgi-stemning også i fremtiden.

Det drejer sig om to ny mure - en i hver badeafdeling - som Sejs & Svejbæk Murerforretning har opført delvist ved hjælp af genbrugs-byggematerialer - nærmere betegnet klinker, der tidligere udgjorde vægbeklædning i offentlige toiletter på Torvet.

De offentlige toiletter var underjordiske og stammede fra 1944.

I forbindelse med parkeringskælderudgravningen skulle toiletterne fjernes, og så var det, at Martin Jensen kom til at tænke på, om byggematerialer herfra kunne tænkes at passe ind i den gamle stil på badeanstalten.

Og bingo, det kunne de.

Entreprenør Engaard A/S var straks med på at give Martin Jensen adgang til dybet, og i tæt samarbejde med sin far knoklede Martin Jensen på henover et par dage i januar.

Cirka 1500 kvadratiske, hvide klinker bankede de ned og fik slæbt op af hullet.

- Jeg vil skyde på, at der omkring 1500, og heraf gik cirka 10 procent i stykker, da vi rensede dem, fortæller Martin Jensen.

Cirka halvdelen af klinkerne blev brugt til opførelse af de to mure, og resten er nu lagt på lager til fremtidige projekter og reparationsarbejder.

De to nu forhenværende mure var beklædt med klinker i mere »moderne« stil, og Martin Jensen er ovenud tilfreds med at være tilbage ved det oprindelige udtryk. Og klinkerne fra Torvet passer desuden perfekt med den eksisterende vægbeklædning.

 

 

A.P. Møller-penge til Badeanstalten

 
Stor anerkendelse af den historiske Silkeborg-institution
14. marts 2016, 07.06

SILKEBORG A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal - også kaldet A.P. Møller-fonden - har givet 36.000 kroner til renovering af terrazzogulv i Badeanstalten.

To af stedets ildsjæle, Brockstedt-Kaalund-advokat Lars Ole Frederiksen og fundraiser Rasmus Munch, havde egentlig kun ansøgt om 25.500 kroner som et bidrag til den løbende renovering af stedets gamle gulve.

Men A.P. Møller-fonden valgte altså at give et endnu højere bidrag, og de to ildsjæle anser det som en betydelig blåstempling og anerkendelse i det hele taget at få modtaget fra fonden - uden at forklejne donationen til samme gode formål fra Danske Banks lokale fond i Silkeborg.

Badeanstalten har nu sendt takkebrev til A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal - samt medfølgende indrammet støttediplom trykt på håndlavet papir fra Papirmuseet.

 

En klinke-historie fra dybet under Torvet

 
På Badeanstalten er begejstringen stor over at kunne genanvende væg-klinker fra bunker under Torvet
23. januar 2016, 08.51

Artikel fra Jyllandsposten 17/4-2015

Danmarks mest hemmelige kulturperle

I en sæbe-duftende kælder i Silkeborg lever byens fortid som kur-mekka lystigt videre. Silkeborg Badeanstalt er en autentisk oplevelse for moderne wellness-fans.

I kælderen under Silkeborg Bibliotek gemmer sig en af Danmarks bedst bevarede hemmeligheder: Badeanstalten. Med oprindeligt interiør fra 1920 er både verdenskrig, energikrise, bolig-boble og kommunalreformer gået sporløst hen over den lille oase. Badeanstalten er ganske enkelt en national kulturperle.

Og der er stadig masser af liv i den sæbeduftende tidslomme. Silkeborg er den eneste købstad, der endnu har fuld damp på sit offentlige tilbud om et bad til borgere og gæster. Det er ret enestående. 

Wellness og afslapning

Her mødes fortiden med nutidens wellness-fans. For i modsætning til i gamle dage er Badeanstaltens gæster i dag ikke ”bare” ude efter et bad. De kommer for at pleje sig selv og give sig selv en pause med wellness og afslapning. Ofte sammen med gode venner.

Mange kommer fast. For eksempel kolleger, der efter et sveddryppende dampbad får deres fredagsbajer i bar overkrop og med håndklæde om livet. Eller en flok veninder, der hver måned får nakke-musklerne arbejdet godt igennem af en kyndig massør, mens snakken går mellem de gule flise-vægge.

Mange polterabender lægger også vejen forbi Badeanstalten, inden de glade og velduftende tager videre i byen. Og kærestepar kan få serveret champagne og chokolade i et kar for to, mens levende lys og dæmpet musik gør oplevelsen endnu mere romantisk.

Et charmerende alternativ

Med et fristende udvalg af velduftende bade er Badeanstalten i Silkeborg et charmerende alternativ til store, moderne wellness-udbydere. Her er rammerne autentiske – selv de smukke, gamle badekar er fra Badeanstaltens start, ligesom cirkeldouchen, dampbadet og omklædningsrummene.

Her kan gæster forkæle sig med et varmt urtebad tilsat æteriske olier som baldrian, djævleklo eller kastanje. Eller blive smurt ind fra top til tå i mudder fra Det Døde Hav. Et saltbad er også en mulighed.

En flig af fortiden

Og imens olierne, saltet eller mudderet får lov at virke, er det oplagt at lade tankerne vandre tilbage til dengang for ca. 100 år siden, hvor Silkeborg var kendt for at være landets kurby nr. 1.

Dengang strømmede tusindvis af danskere til Silkeborg for at dyrke en bedre helse på byens mange kurbade, hvor de blev pulset om at kurlæger og plejepersonale.

I Silkeborg Badeanstalt lever en flig af den stolte fortid videre. 

 

 

 

Fantastisk....................... læs nedenstående historie.

 Efter mange års søgen på Tronholm klinken i gul farve, som Badeanstalten er beklædt med i vore hall og reception på væggene, lykkedes det den 26/3 2014 at fremskaffe flere eksemplarer.

Kvinden bag dette var Lisbeth fra Skave Nedbrydning, som besøgte Badeanstalten i vinteren 2013 og fik dampbad og massage behandling.

Hun var meget begejstret for Badeanstalten og rammerne. Hun fortalte at Steen (hendes mand) og hende var selvstændige og indimellem fik klinker og mursten ind via deres nedbrydningsfirma og muligvis kunne skaffe nogle Tronholm klinker. ( Tronholm Flisefabrik var et gammelt Randers firma.)

Hun tog billeder af vores flise inventar i håb om det ville lykkedes at finde nogle tilsvarende.

Mindsandten om det ikke lykkedes og i januar 2014 kontakter Lisbeth os, idet hun har opstøvet Tronholm klinken ved en ældre murer i Bjerringbro.

Hele 75 stk. fik hun hentet ved ham- fantastisk.

I onsdags fik vi så afhentet fliserne og kan betro jer med at Skave Nedbrydning er et besøg værd!

Se mere på deres hjemmeside her http://www.skave-nedbrydning.dk/

Vi er blevet nogle oplevelser rigere og Badeanstalten rigere på "reservedele"

Vi takker Skave Nedbrydning mange gange for deres søgen og indsats.

Tak til Lisbeth og Steen Madsen. 

Badeanstalten.